Egy nyár sem telhet el grillparty nélkül! A parázs és a páckészítés legalább akkora művészet, mint a megfelelő grill kiválasztása.
A lávaköves gáz grill a leggyorsabb megoldás, ha nyáron a konyha helyett inkább a szabadban készítenénk valami gyors harapnivalót, de ha igazi grill hangulatot szeretnénk varázsolni a kertbe, akkor csakis a faszenes gömb grill jöhet szóba.
Sokan már az előkészületeknél elrontják a grillezés kimenetelét, ezért ha tehetjük száraz fát, vagy faszenet használjuk. Semmiképp se reménykedjünk abban, hogy nagy lángon hamar megsütjük a zöldségeket, vagy a nyársat, mert vagy megégetjük a gondosan előkészített alapanyagokat, vagy kívülről hamar megpirítjuk és belülről nyers (szuper angolos) lesz.
Tipp: Egy falat szalonnával érdemes megkenni a grillrácsot, így kevésbé tapad hozzá hús és a szalonna ad neki egy kis plusz ízt is.
Várjuk meg még a tűz alábbhagy és csak a parázson grillezzünk.
Érdemes pár alufóliába tekert sóval, borssal, olívaolajjal és rozmaringgal meghintett krumplit is elrejteni a parázsban, ami szinte minden húsételhez remekül illik.
Íme néhány pikáns pác tipp:
- Sertéshús – méz, dijoni mustár, borecet, olívaolaj vagy bazslikom ecet és tört bors
- Bárányhús – paprika, édeskömény mag vagy rozmaring, menta, olívaolaj, fokhagyma
- Hal – olívaolaj, reszelt citromhéj, chilli, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, zöld fűszer
- Rák – thai hal szósz, fokhagyma, chilli, menta, zöld citromlé
- Csirke – méz és mustár, vagy teriyaki szósz, vagy citrom, fokhagyma, olívaolaj
- Marhahús – olívaolaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz és kínai fűszerkeverék
A bepácolt húsokat érdemes már egy nappal hűtőbe helyezni, hogy a hús magába szívja a páclét.
Készüljünk fel, hogy a grillt mindenki körbe járja és így vagy úgy, de csipegetni fog az elkészült ételből, ezért célszerű, hogy vendégeinket más harapnivalóval is várjuk.
Ha betartjuk ezeket az alapszabályokat, számítsunk arra, hogy akárhol is lesz majd grillparty szinte biztos, hogy mi fogunk sütni.