A konyhában a gasztronómiai kreativitásunkat legyilkolhatja, ha nem jók az eszközeink. A kés kardinális kérdés, ha nem elég éles és nem áll kézre, akkor esélyünk sincs az örömmel főzésre. A spanyol gyártmányú Arcos késekkel gyerekjáték lesz a sütés-főzés!
Ahhoz, hogy kreativitásunk szárnyalni tudjon az ételek terén is, kell, hogy inspiráljon a környezetünk, minőségi eszközökre van szükségünk és az sem mindegy, hogy mihez milyen késeket használunk.
Egy kis segítő információ a kések használat szerinti kategóriáiról;
Henteskések: Vastag merev penge, vágásra, szeletelésre, feszítésre egyaránt alkalmas.
Haldaraboló kés: A henteskéshez hasonló merev, vastag penge, de recézett éllel, hogy a szálkákat, csontokat is könnyen át lehessen vágni vele. (240800).
Szakácskés – zöldségdaraboló kés: A penge szélesebb, mint a henteskésnél, de szintén merev, erős penge. Jellemző tulajdonság, hogy a penge éle túl ér a nyélen és munka közben teljes hosszában fel tud feküdni a vágódeszkára. Ezért lehet jól zöldséget darabolni, (petrezselyem vágás) aprítani illetve szeletelni nyers húsokat, sülteket, tésztaféléket (süteményeket).
Konyhakés: Általános konyhai felhasználásra, rugalmas, de erős pengével.
Filéző kés: Keskeny, hosszabb penge, a penge anyaga vékony és rendkívül rugalmas. Filézésnél a csontokat könnyen lehet kerülni, igen vékony szeletek vágására alkalmas.
Csontozó kés: Keskeny, nem túl hosszú, egyenes vagy ívelt erős pengéjű kés. Vágásra, feszítésre egyaránt alkalmas. A keskeny penge lehetővé teszi a bordák, illetve más csontok közül a húsrészek pontos eltávolítását.
Lazackés: Hosszú igen vékony, nagyon rugalmas penge, gömbölyített heggyel. Egyes típusoknál a pengén tapadás csökkentő bemarások találhatóak. A kés alkalmas a laza szerkezetű, puha lazac húshól igen vékony egyenletes szeletek vágására.
Cukrász – kenyérvágó kés – tortakés: Hosszú, széles, de vékony, rugalmas penge, gömbölyített heggyel. Lehet sima, vagy hullámos éllel. Sütemények, kenyerek egyenletes vágására, szeletelésére alkalmas.
Fenőacél: Jó késhez szükséges a jó minőségű fenőacél. A fenőacél rendkívül kemény anyagból készül, felületi edzéssel. A felület hosszanti irányban recézett. A recés felületnek igen finomnak kell lennie. Minél finomabb a felület, annál jobb minőségű élet lehet előállítani vele. Vannak ipari gyémánt felületű fenőacélok is. A fenőacél lehet hengeres, vagy lencse alakú. Minél hosszabb a fenőacél, annál könnyebb az élezés.
Válaszd ki és vásárold meg most, kedvezményesen azokat a késeket, melyek még hiányoznak a konyhádból. Meglátod, ezután sokkal könnyebb lesz az különféle fogások elkészítése, ha professzionális, minőségi segédeszközökkel dolgozol!
Vágj velem!