Eredeti csomagolásban eltartható: 1 évig. A szavatossági idő a palack címkéjén feltüntetésre kerül. Felbontás után hűtve tárolandó és 2-3 héten belül el kell fogyasztani (mivel nincs benne tartósítószer).
Személyes átvétel esetén a kinyomtatott kupont vidd magaddal!
Kiszállítást nem vállalunk. Személyes átvételkor a kinyomtatott kupont vidd magaddal!
Partnerünk facebook oldala: https://www.facebook.com/lekvar
“Gyógyhatása: Köhögésre, hörghurutra, asztmára valamint más tüdőbetegségekre, idegi eredetű betegségek, fejfájások, szédülések és emésztési zavarok estén használatos. Nyugtató hatása miatt álmatlanság ellen is kiváló.”
“A meggyet hasznosíthatjuk a rengeteg gyógyhatása miatt is. Hasznos lehet az emésztésre, immunerősítésre, de vértisztításra is. Azért bevallhatjuk, hogy elsősorban az íze miatt fogyasztjuk.”
“A kertjeinkben a legjellegzetesebb gyümölcsfa, ugyanakkor fajtára tekintve a legösszetettebb is, hiszen van nálunk veresszilva, bercencei szilva, rózsa szilva, mirobalán szilva, sárga bercencei, herceg szilva, és hamarosan reméljük lesz muskotályos bercenceink és szagos bercenceink is.
Élettani hatását tekintve is fontos gyümölcs. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium és cink). A növényi antioxidánsok is nagy mennyiségben fordulnak elő benne. Javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben."
Érdekessége, hogy a receptet egy 500 éves receptkönyvben találták. Mára már nem igazán ismerjük ezt az ízt (diólikőrként találkozhatunk vele), pedig sok száz évvel ezelőtt sokszor mentette meg a magyarok életét. Amikor a török mindent elpusztított, a zöld dióból készítettek ételeket őseink (lekvár, befőtt), és ezzel éltek túl. Vidéken még 50 évvel ezelőtt is viszonylag gyakori volt, mára nem nagyon készítik a bonyolult és időigényes elkészítés miatt.
A dió növényi omega 3 zsírsavtartalma igen magas, kiváló E, B vitamin, megfelelő fehérje és ásványi anyag forrás. Csökkenti a szívbetegség kialakulását, vértisztító, alkalmazzák gyomor-és bélhurut kezelésében.
Sajnos sokan már ezt a gyümölcsöt sem ismerik (aki nem ismeri az nézze meg a Süsü, a sárkányt). Érdekessége, hogy a vackor egy összefoglaló név nem pedig egy fajta. Az 1800-as évek végén felmérték az alma- és körtefajták számát a Kárpát medencében. Több, mint 1100 Fajtát találtak! Mára már csak pár fajtához tudunk hozzájutni a boltokban.
Magas rosttartalma a bélműködést serkenti, magas pektin tartalma csökkenti egyes zsírok felszívódását, vértisztító, savtalanító, agyműködést serkentő, köhögéscsillapító, nyugtató hatásai ismeretesek.
Hívj minket a +36 30 454 0062-es számon vagy írj a legenyseg@veddvelem.hu email címre. Folyamatosan készen állunk arra, hogy bármilyen problémát a lehető leggyorsabban megoldjunk.